Tejfölös pogácsa

Töki pompos
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál
  • kristálycukor
  • 2 dl tejföl
  • 2 egész tojás + 2 tojás sárgája
  • 1-2 kávéskanál só
  • 10-15 levél medvehagyma apróra vágva
  • vagy25 dkg reszelt káposzta vajon lepirítva (sózva és kihűtve)
Elkészítése:

A lisztet, a margarint és a sót elmorzsoljuk, amíg apró szemcsés nem lesz. Megkóstoljuk, hogy eléggé érezni lehet-e a sót (azért fontos, mert vannak olyan sók, amelyekből hiába teszünk előírt mennyiséget az ételbe, mégsem lesz ízletes) benne.
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, egy tojást és két sárgáját felverünk, mindezeket a lisztes margarinhoz adjuk, végül a tejfölt dolgozzuk hozzá (nem feltétlenül szükséges mind, amennyit felvesz), hogy kissé lágy, de rugalmas tésztát kapjunk.
Félretesszük, kelni hagyjuk.
Ha már kétszeresére kelt, fél centi vastagra nyújtjuk, rákenjük a tölteléket, vagy csak simán hajtogatjuk. 3-as és 4-es hajtogatást végzünk, ezt kétszer ismételjük, közben 20 percet pihentetjük. Végül 1 cm vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, még a tepsiben pihentetjük 15-20 percet (legjobb a napon pihentetni, hogy szép magas legyen), sütés előtt megkenjük a tetejét tojással és sajtot szórunk rá.
Aranybarnára sütjük.