Kulcsos kalács

Töki pompos
Hozzávalók:
  • 5 dl tej 8 dkg cukor 10 dkg vaj 3 tojás sárgája + 1 egész tojás 2
  • 5 dkg élesztő 2 kanál tejföl annyi liszt
  • amennyit felvesz
Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk. A tojás sárgáját
a maradék cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a kissé felolvasztott
vajat, a tejfölt és a langyos tejet. Végül a lisztet keverjük bele,
amennyit felvesz: kb. 70-80 dkg-ot.
Némileg lágy és rugalmas tésztát kell készíteni.
45 perc kelesztés után 8 rudat készítünk, ezekből fonjuk
a kalácsot. Pihentetjük további 20-30 percet, felverünk egy
egész tojást és megkenjük vele a tésztát.
180-200 fokon aranybarnára sütjük.