Budapest, Városliget

Töki pompos

A Városliget, Budapest legnagyobb parkja a XIV. kerületben található.
A főváros kedvelt pihenőhelye és kulturális centruma.

A budapesti Városliget volt a világ első nyilvános, mindenki számára nyitott parkja. A hajdani királyi vadászterületen, amely egykor mocsaras vidék volt, 1808-ban császári rendeletre kezdték kialakítani angol mintára a parkot.

A millennium idején, az ezredéves ünnepségekre épült meg rajta a Hősök tere, a Vajdahunyad vára, majd folyamatosan a ma látható épületegyüttes, a mesterséges tó, a Műjégpálya, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Vidámpark, a Fővárosi Nagycirkusz, a Széchenyi fürdő, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok. Itt van a Közlekedési Múzeum és a Petőfi Csarnok is. Évtizedeken keresztül itt rendezték meg a Budapesti Nemzetközi Vásárt, amelynek a X. kerületbe való áttelepítése óta – a Petőfi Csarnok területét kivéve – a zöldterületet jelentős részben visszanyerték.
A Liget növényzete éppúgy tartalmaz famatuzsálemeket, mint nemrég ültetett fákat. Színfoltot jelentenek a fává nőtt cserjék, valamint a Városligeti körút mellett található kis Botanikus-kert, számos érdekes növénnyel. A Liget növényvilágának néhány ritkasága: libanoni cédrus, kolorádófenyő, páfrányfenyő, görög és spanyol jegenyefenyő, hikoridió, júdásfa, ámbrafa, kaukázusi szárnyasdió, vörös juhar.

Térkép

Javascript is required to view this map.